A bitcoinrl....A Wikipdibl, a szabad enciklopdibl.... Forrs: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

A Bitcoin egy nylt forrskod digitlis fizeteszkz, amelyet 2009. janur 3-n egy ismeretlen (frum nevn Satoshi Nakamoto) bocstott ki, kzvetlenl a 2008-as amerikai bank vlsg kirobbansa utn. Az elnevezs vonatkozik tovbb a fizeteszkzt kezel nylt forrskd szoftverre, s az azzal ltrehozott elosztott hlzatra is.

A tbbi elektronikus fizeteszkztl eltren a Bitcoin nem fgg kzponti kibocstktl s hatsgoktl. A Bitcoin a peer-to-peer hlzat csompontjai ltal trolt elosztott adatbzisra tmaszkodik. Az adatbzis tartalmazza a fizetsek adatait, garantlva az elektronikus fizeteszkzkkel szembeni alapvet kvetelmnyeket. A biztonsgot digitlis alrsok s proof-of-work rendszer adja.A Bitcoinok biztonsgosan trolhatk egy pnztrcafjlban, szemlyi szmtgpen, mobiltelefonon, kls adathordzkon, vagy felh alap szolgltatknl, kldskhz s fogadsukhoz pedig csak a kld illetve a fogad Bitcoin cme szksges. A peer-to-peer felpts s a kzponti irnyts hinya megakadlyozza brmilyen hatsg szmra, hogy a forgalomban lev pnzmennyisget s tranzakcikat kontrolllja vagy befolysolja, ami lehetetlenn teszi a manipulcit s inflci gerjesztst.

Nem hivatalos jellege miatt ISO kdja nincs, de ltalnosan hasznlt megjellse a BTC.Gazdasg


A bitcoint szmos erre specializldott devizatzsde weblapon lehet amerikai dollrra s nhny ms devizra tvltani, illetve vissza, fizetsnl online es "offline" kereskedk/szolgltatk egyarnt elfogadjk, szmuk jelentsen n. Egyes szolgltatk lehetv teszik kereskedk szmra bitcoin elfogadst olyan mdon, hogy a keresked azonnal dollrban vagy egyb szoksos devizban kapja meg a bevtelt. Ezen kvl hasznlhat kzrdek felajnlsokra egyes szervezeteknl.

Mivel a fizets nem egy kzponton keresztl zajlik, a mr megtrtnt tranzakcik visszafordtsra nincs md, szemben a hagyomnyos banki rendszerekkel, ahol csals gyanja esetn, vagy egyb okokbl a bankok s ms pnzintzetek sztornzhatjk a korbban jvhagyott kifizetst.

Ellenttben az orszgok ltal kibocstott fizeteszkzkkel, a Bitcoinnak nincs kzponti kibocstja. 2013 novemberig valamivel tbb mint 12 milli bitcoin jtt ltre, ezt a szmot a hlzat algoritmikusan hatrozza meg, ahogy azt Nakamoto cikkben lerta. A monetris bvls mrtke elre ismert s brki szmra kvethet, az sszes bitcoinok szma idvel 21 millihoz tart, 2013-ra a teljes mennyisg fele, 2017-re hromnegyede fog rendelkezsre llni. A hatr kzeledtvel a bitcoinok rtke nvekedni kezdhet, deflcihoz vezetve, amennyiben a pnzre a kereslet tovbb n. Ugyanakkor a bitcoinok 8 tizedesjegyig oszthatak, gy ez technikai akadlyt nem jelent, szemben a megszokott pnzeszkzkkel.

A bvls cskken teme sztnzi a korai elfogadkat, akik mg alacsonyabb korai rfolyam mellett jutnak bitcoinokhoz, gy segtve a rendszer sikerre vitelt. A korai elfogadknak ez a kedvezmnyezse szmos kritikt eredmnyezett, gyakran piramisjtkhoz hasonltva a rendszert, m a tmogatk szerint ez az sztnz szksges ahhoz, hogy a hlzat s az infrastruktra beinduljon, egy arnyosabb rszeseds nem ellenslyozn megfelelen azt a kockzatot amit egy j, nem tesztelt fizetsi rendszer hasznlata jelent.Anonimits s decentralizltsg


Mivel a tranzakcikat az egsz hlzat fel sztkldik a csompontok, azok teljesen nyilvnosak. Szemben a hagyomnyos pnzgyi intzetekkel, amelyek az gyfelek magnszfrjt a tranzakcikra vonatkoz informcik visszatartsval vdik, ezt a Bitcoin rendszerben az biztostja, hogy a cmek tulajdonosra vonatkoz informcik nem ismertek. Ha pldul Alz kld Bobnak 12 BTC sszeget, akkor a nyilvnos adatok kztt csak az ltszik, hogy kt cm kztt 12 BTC sszeg mozgott. Hacsak valamilyen oknl fogva a rsztvevk nem hozzk nyilvnossgra, hogy az adott cmeknek k a tulajdonosai, szinte lehetetlen ket sszekapcsolni. Ugyanakkor ha egy cmrl egyszer mr kiderlt, hogy kihez tartozik, az ahhoz tartoz korbbi tranzakcik is visszakereshetek. A hlzaton s az elosztottan trolt adatbzisban a tranzakciknl a kifizet s a kedvezmnyezett kizrlag a bitcoin cmvel jelenik meg. Ez a cm nem ms, mint egy kriptogrfiai kulcspr publikus fele, amely lehetv teszi a cm tulajdonosnak (aki a privt kulcsot egyedl birtokolja), hogy a cmn lv egyenleg terhre kiadott tranzakcikat alrja. Mivel egy szemly brmennyi cmet ltrehozhat magnak, amelyekrl nem derl ki, hogy egy emberhez tartoznak, a pnz mozgsnak kvetse szinte lehetetlen. A hlzatot alkot csompontok kztt nincs kiemelt szerep, a jelenlegi megvalsts szerint mindegyikk a teljes adatbzist trolja, gy a rendszer brmekkorra szm csompont kiesse esetn is tovbb mkdik. Az anonimitst s a kzponti kontroll hinyt elnysnek tallhatjk az illeglis zletet folytatk is. A rendszerrel szembeni egyik leggyakoribb kritika szerint mkdse elsegti a trvnytelen zletek lebonyoltst, s emiatt az egsz fizetsi rendszert illeglisnak kell tekinteni. A trvnyessgi agglyokra egy Bitcoint hasznl drogkeresked weblap irnytotta r a figyelmet.Technolgia


A nyilvnos kulcs digitlis alrs segtsgvel lehetsg van ellenrizni, hogy egy adott cm tulajdonosa valban hozzjrult-e a cmhez tartoz egyenleg terhre trtn fizetshez. Az egyenleg ellenrzse az adott cmre korbban berkez, hasonlkppen alrt tranzakcik lekrdezsvel oldhat meg. A hlzatban rsztvev felhasznlk mindegyiknek van legalbb egy pnztrcja, amelyben helyben generlt nyilvnos-privt kulcsprok tallhatak. Tranzakci alrshoz a kliensprogram a privt kulcsot hasznlja. Fizets fogadshoz a nyilvnos kulcs egy olvashat formjt kell a msik flnek megadni. Ez az olvashat forma ltalban 33 karakterbl ll, s mindig egyessel kezddik, mint pldul 15VzdkAvVpZsVAhw84esj14GVXbzUm9VTk.

Az alapvet problma a fentiek biztostsa mellett annak megakadlyozsa, hogy valaki a birtokban lv pnzt tbbszr elkltse. Ennek megakadlyozsra az adatbzis 10 percenknt bvl egy-egy blokkal, ahol az j blokkot egy vletlenszeren vlasztott csompont lltja ssze nllan gy, hogy abban ne legyen tlklts. Az adatbzisba gy bekerlt blokkban szerepl tranzakcikat a tbbi csompont megtrtntnek fogadja el.

Mivel a kvetkez blokkot elllt rsztvev kivlasztsa vletlenszeren trtnik, elfordulhat, hogy tbb blokk jn ltre, egyes csompontok pedig a ksbbi blokkok ltrehozshoz nem ugyanazokat az elzmnyeket hasznljk. A hlzat tagjai az ltaluk elrhet blokkok kzl azokat fogadjk el rvnyesnek amelyekbl a leghosszabb lnc llthat el.

Annak rdekben, hogy ezt kihasznlva ne lehessen egy korbban mr elfogadott tranzakcit meg nem trtntt tenni, az j blokkok adatbzishoz adst a protokoll szndkosan nehzz teszi. A csompontoknak egy j blokk kzzttelekor bizonytaniuk kell, hogy jelents szmtsi teljestmnyt ignyl, nehz kriptogrfiai feladatot oldottak meg, ennek megkvetelt mrtke pedig folyamatosan gy van szablyozva, hogy a hlzaton krlbell 10 percenknt egy csompont legyen kpes ezt teljesteni. Ennek eredmnyeknt a hlzaton a tbbsgi dntst a mgttes szmtsi kapacits hatrozza meg. A hlzat feletti ellenrzs tvtelhez legalbb akkora szmtsai teljestmnyre van szksg, ami a hlzat tbb mint felt adja.

A szksges szmtsi teljestmny felajnlsnak sztnzsre minden egyes kzztett blokk utn a kzztev csompont rszesl az jonnan ltrejtt pnzbl, amelyet a sajt cmre rhat. Jelenleg minden blokkrt 25 Bitcoin jr, ez a ksbbiekben cskkenni fog, a protokoll ltal meghatrozott temben. Az gy kiosztott Bitcoinok begyjtsre irnyul erfesztsek eredmnyeknt a hivatalos klienstl fggetlen clprogramok jttek ltre, amelyek kizrlagos clja a minl nagyobb szmtsi kapacits hlzatba kapcsolsa s gy ennek a jutalomnak az elnyerse. Ezt a folyamatot szoktk bnyszatnak (mining) nevezni, utalva arra, hogy a nemesfmek bnyszathoz hasonlan j rtkhordoz kerl forgalomba. Jelenleg a kapacits nagyrszt videkrtyk ltalnos cl processzorn fut clprogramok adjk.

Annak rdekben, hogy a 21 millis hatrhoz kzeledve is fenntarthat legyen az sztnzs, lehetsg van a tranzakcikhoz jutalk belltsra. Az egyes blokkokban szerepl tranzakcikhoz tartoz jutalkokat az adott blokkot kzztev node sajt cmre rhatja, gy sztnzve a blokkok ltrehozst. Ez azonban nem ktelez, jelenleg az tranzakcik nagy rsze jutalk nlkl trtnik.

Ahhoz hogy minden cmhez tartoz egyenleg ellenrizhet legyen, a korbbi tranzakcik mindegyikt trolni kell, gy az adatbzis mrete folyamatosan n. A mkdsi elv miatt legalbb nhny csompontnak trolnia kell a teljes adatbzist, de nem kell felttlenl az sszesnek. Jelenleg (2011 jnius) az adatbzis alig pr szz megabjt, gy minden kliens megkapja a teljes msolatot az els indts utn nem sokkal.

Nakamoto elkpzelse szerint ha az adatbzis nagyobb vlik, olyan kliensekre lesz szksg, amelyek az adatbzisnak csak a relevns rszt troljk. Erre a clra egy olyan Merkle fa szolgl, ami lehetv teszi, hogy a kliens az adatbzisnak olyan rszeit eldobja, amikrl tudja, hogy a jvben nem lesz r szksge, mikzben a megmarad rsz kriptogrfiai integritsa megmarad.Szoftverek


A hivatalos Bitcoin kliens Windows 7 alatt Az eredeti nylt forrskd kliens minden nagyobb platformra lefordtott vltozatban is elrhet, a bitcoinok kldshez s fogadshoz szksges minden funkcit tartalmaz, folyamatosan fejlesztik. A blokkok generlsra azonban csak a CPU hasznlatval kpes, GPU-alap generlshoz kln szoftver szksges.

A C++-ban rt kliensen kvl elrhetek ms kliensek is, a projekt kzponti oldaln az rdekldk ttekintst kaphatnak az elrhet alternatvkrl. Az jabb kliensek egy rsze nem ignyli a teljes blokklnc letltst, ehelyett egy tvoli gpen fut teljes bitcoin kliensre tmaszkodik, gy lnyegesen egyszerbben hasznlhat. (pl. Multibit, electrum)

A blokkok kzzttelhez szksges kriptogrfiai feladatok megoldsra klnll, nylt forrskd programok szolglnak, amelyek tbbsge a modern, programozhat grafikus hardvereket hasznlja a hlzat ltal ignyelt nehz kriptogrfiai feladat elvgzsre. Mivel a csompontok nagy szma miatt ma mr egy-egy felhasznlnak elenyszen kis eslye van egy blokkot megoldani s az rte jr jutalmat megszerezni, ezeket a programokat lehetsg van gy belltani, hogy egy szerver irnytsa alatt kzsen dolgozzanak. Ekkor, ha az egyttmkd programok kzl egy megtallja a megoldst, a jutalmon osztoznak a rsztvevk.
BTC árfolyam10697.50 USDwww.bitstamp.net

LTC árfolyam:USDwww.btc-e.com

BTCpiac.hu tárca adatok

Bitcoin wallet

Az oldal tárcakódja:
 
1M2DQcWgrxg8aJsGmXMTfz6e7sHVAADv56