A bitcoin tárcáról....

Forrás:   http://bitcoin.hu/?page_id=1691

Tárca

A böngészőalapú tárca avagy a tárcaszolgáltató egy külső szolgáltatónál nyitható online számla, amelyen a bitcoinjait tárolhatja az ember. Ilyenek a váltóknál és más online szolgáltatóknál, így például a különböző tranzakciófeldolgozóknál nyitható számlák.

Figyelem: Ha egy külső szolgáltató böngészőalapú tárcájában tárolod a bitcoinjaidat, azzal megbízol az érintett szolgáltatóban - vagyis abban, hogy nem fog meglépni a bitcoinjaiddal, és hogy egy hacker vagy az üzemeltető valamelyik alkalmazottja sem fogja ellopni tőlük azokat. Ezért tehát melegen ajánlott, hogy böngészőalapú tárcák használata esetén mindig gondosan győződj meg róla, hogy lesz-e kihez fordulnod, ha bármi is történik, és hogy megismerheted-e az oldal üzemeltetőjének valós személyazonosságát. Ajánlott továbbá annak az ellenőrzése is, hogy módjában áll-e az üzemeltetőnek bármely esetlegesen felmerülő anyagi veszteség fedezése, és hogy a készleteik mekkora hányadát tartják offline tárcá(k)ban (hackerektől elzárva). Semmiképpen sem ajánlott azonban nagyobb bitcoin-összegek külső szolgáltatóknál való tárolása.

Előnyök

* A tárcaszolgáltatók segíthetnek a névtelenséged fokozásában az IP-cím-használatodat esetlegesen megfigyelő kívülállókkal szemben.

* A tárcaszolgáltatóknál általában percek alatt, könnyen és gyorsan regisztrálhatsz és beállíthatsz magadnak egy új fiókot.

* Egyesek azért is tartják a bitcoinjaik egy részét tárcaszolgáltatóknál, hogy ne nekik maguknak kelljen aggódniuk a saját gépükön tárolt tárcájuk biztonsága miatt.

* Mivel a tárcaszolgáltatóktól bármilyen tetszőleges Bitcoin-címre visszavonhatod a bitcoinjaidat, ezért ha valaki másnak a címére vonod vissza őket onnan, úgy az funkcionálisan egyenértékű azzal, mintha a saját, helyben futtatott kliensedről küldtél volna bitcoinokat közvetlenül az illetőnek.

* Egyes szolgáltatások lehetőséget nyújtanak a rendszerükön belüli átutalások azonnali lebonyolítására is, így nem kell blokkmegerősítésekre várnod.

Amire figyelni kell

A tárcaszolgáltatók teljhatalommal rendelkeznek a náluk tárolt bitcoinok felett. Használatuk esetén megbízol bennük, vagyis abban, hogy tisztességesen fogják kezelni az egyenlegedet. Ezzel szemben ha magad futtatod a Bitcoin-klienst, úgy mindaddig egyedül, csak és kizárólag te magad rendelkezel teljhatalommal a bitcoinjaid felett, amíg gondoskodsz a tárcafájlod biztonságáról.

További lényeges tényezők:

* A tárcaszolgáltatóval szemben csökken a névtelenséged.

* Ha egy online tárcából fizetsz, úgy annak a tranzakciónak a küldő címénél a tárcaszolgáltató címe fog szerepelni, nem pedig a tiéd. Ez azért van így, mert a szolgáltató a rendelkezésére álló bitcoinok bármelyikét használhatja. Más szóval, az egyenlegedhez éppúgy nem kapcsolódnak konkrét érmék, ahogyan a bankod sem kapcsol konkrét bankjegyeket az egyenlegedhez. Ezért tehát ha a címzett bármennyit is "visszaküldene" az így kapott érmékből ugyanarra a címre, amelyről kapta őket, akkor azok a szolgáltatóhoz kerülnének, nem pedig a tényleges küldőhöz.

* Nem minden tárcaszolgáltató tartja fenn korlátlan ideig az egyes egyenlegtulajdonosok Bitcoin-címeit. A Bitcoin-címek ugyanis általában akkor működnek a leghatékonyabban, ha minden egyes tranzakcióhoz egy újabbat használ az ember. Fennáll a kockázata annak, hogy egy tárcaszolgáltatótól származó cím megjelenhet egy weboldalon (például adománygyűjtési céllal), és lehet, hogy egy későbbi időpontban, amikor ezek az érmék elküldésre kerülnek, a címzett még mindig fenntartja a tárcafiókját. Hasonló gondokat okozhat az is, ha a tárcaszolgáltató szűnik meg működni időközben.

* Nem egyszerű ellenőrizni, hogy a tárcaszolgáltató valóban rendelkezik-e annyi bitcoin-tartalékkal, amennyit megjelenít a felhasználói egyenlegein.

* Az egyazon szolgáltatón belüli címekre irányuló tranzakciókat a szolgáltatók általában a saját rendszerükön belül bonyolítják le, így azokról a Bitcoin P2P-hálózata soha nem értesül, és ugyanezen oknál fogva az olyan könyvvizsgáló eszközök számára sem válnak láthatóvá, mint például a Block Explorer. * Egyes tárcaszolgáltatók 0,01 BTC-nél alacsonyabb összegek elküldését is engedélyezik a saját rendszerükbön belül, így könnyen ellenőrizhetjük, hogy a címzett is náluk van-e. A MyBitcoin például hibajelzést ad, ha 0,01 BTC-nél alacsonyabb összeget próbál küldeni tőlük az ember egy olyan címre, ami nem egy náluk regisztrált és fenntartott fiókhoz tartozik.

* A tárcaszolgáltató tárcáját is érheti baleset, támadás, biztonsági rés és egyéb probléma. Mivel pedig a bitcoin-tranzakciók visszafordíthatatlanok, ezért egy szolgáltató főtárcájának kompromittálódása esetén csak korlátozott vagy egyáltalán semmilyen lehetőség sem kínálkozhat az elvesztett érmék visszaszerzésére. Ilyen szempontból biztonságosabbak azok a szolgáltatók, akik alkalmaznak megelőző intézkedéseket is - így például akik offline tárcában tartják a tartalékaikat.
BTC árfolyam10756.38 USDwww.bitstamp.net

LTC árfolyam:USDwww.btc-e.com

BTCpiac.hu tárca adatok

Bitcoin wallet

Az oldal tárcakódja:
 
1M2DQcWgrxg8aJsGmXMTfz6e7sHVAADv56